Annual radio countdown Top 2000 in Power BI

Full screen

Most of this post will be in Dutch. Every year a list of 2000 songs is voted on by people from the Netherlands. This list is then broadcast by Radio 2 in the last days of the year. I decided to do a Power BI analysis on it and included all the lists from the start (1999). Also, I included an R-based forecast. If you want to get some insight into the musical taste in the Netherlands, go ahead and have fun!

De Top 2000. Fenomeen. Traditie. Zo’n ‘hoort-bij-de-tijd-van-het-jaar’ gevoel. Voor mij wel in ieder geval. Het is in ieder geval de beste afspiegeling van de muzieksmaak van Nederland die ik ken. Maar ja, wat heb je eraan als je geen vergelijking kunt maken met vorig jaar? 2000 nummers, dat is best veel om even te onthouden. En wie was ook alweer de grootste stijger vorig jaar? Wat is de oudste song in de lijst van jouw favoriete artiest? Welke song deed er het langst over om in de lijst te komen? Wat is er eigenlijk waar van de opmerking dat de lijst reageert op overlijden? Nu kun je het antwoord vinden op deze en vele andere vragen!

Ik heb namelijk alle Top 2000’s sinds het begin (1999) opgenomen in deze Power BI, als kerstcadeautje voor jou, lezer. Je kunt de analyse hieronder vinden. Ik heb drie views gemaakt: de eerste is gericht op artiesten zodat je meer te weten kunt komen over hoe jouw favoriete artiest het doet in de lijst. De tweede geeft inzicht in alles over een ‘versie’ van de Top 2000. Als bonus is er ook een forecast / voorspelling view (derde pagina). Hier kun je bekijken hoe op basis van de historie de positie van de artiesten / songs zich gaat ontwikkelen. Het mooiste is: alles is interactief.

Zo vinden we nu eindelijk het antwoord op de vraag of de lijst reageert op overlijden. Het antwoord is ja, kijk maar bij Michael Jackson (overleden 2009 en dat jaar zijn beste notering: #27) of Amy Winehouse (overleden 2011 en dat jaar haar beste notering: #72).

Doe er je voordeel mee. Ik vind het in ieder geval een mooie afspiegeling van de tijdsgeest. Ik wens jullie een fijne kerst!